Making-off: Sandra Radio Kootwijk
Vorige week donderdag had ik de kans om een shoot te doen bij Radio Kootwijk. Deze prachtige locatie leende zich perfect voor verschillende achtergronden. De stijling heb ik samen met het model en mijn vaste visagiste Elvira samen gesteld.
De gear die ik gebruikt heb bestond uit:
- Elinchrom Quadra A set
- Elinchrom Rotalux Octa 100cm
- Elinchrom Skyport
- Canon 5D mkII
- Canon 24-70L 2.8
- Fuji X100
- Jnbei C-Stand
Hierboven zien jullie de opstelling. Eigenlijk en hele simpele. De Elinchrom Quadra op het B-kanaal met de Elinchrom 100cm Rotalux Octa softbox met beide diffusers.
De camera stond ingesteld op Iso 160, 1/160 op f5.6. Het balanceren van de lucht met de flitser is de grootste uitdaging. Ik heb eerst de lucht gemeten en hier de flitser op aangepast. Gedurende de shoot veranderen de sluitertijd continu door de wisselende hoeveel zonlicht. Omdat de zon zakte werd deze steeds langer en de ISO hoger.
In post is er eigenlijk niks anders gedaan dan wat verscherping en wat plekjes weg gehaald.
Radio Kootwijk
Afgelopen donderdag heb ik een shoot gedaan bij Radio Kootwijk. Het was gelijk een mooie locatie om mijn nieuwe Elinchrom Ranger Quadra setje te testen op deze locatie. Samen met visagiste en Elvira hebben we een paar ideeën uitgezet en twee modellen bij gezocht. Deze keer mocht ik werken met Sandra en Joyce (ballerina). Zie hieronder enkele van de eerste resultaten.
Tevens ben ik gister ook weer verder gegaan met mijn overstap naar de Fuji X-camera's met de aanschaf van een Fuji X-pro1 en de 35mm 1.4. Binnenkort komt hier ook een review van!
Kim Moerings
Soms krijg je verzoeken waar je gewoon geen "nee" op wilt zeggen. Een paar dagen geleden kreeg ik van Suzan de Boer het verzoek of ik haar wilde helpen. Suzan is een oud klasgenoot van de middelbare school. Zij vlogt een Make-Up opleiding en wilde graag een keer goede foto's laten maken van haar werk. Canon 5D MKII, f4.0, 1/100, Iso 320, aanwezig licht
Kim Moerings (ook oud klasgenote) wilde als model dienen. Oftewel het werdteen leuke middag. Als basis wilde wij een donkere achtergrond gebruiken. Als start qua belichting begon ik met mijn vaste opstelling bestaande uit een Elinchrom D-Lite RX One, 100cm Rotalux Octa softbox met de zilveren diffusor.
Canon 5D MKII, Iso 100, Elinchrom D-lite RX One, 100cm Octa Rotalux Softbox met zilveren diffusor en eventueel een reflector
Zie hierboven trouwens ook hoeveel verschil je kunt krijgen in een foto door puur het model van voor te schieten of op en stoel te gaan staan en van boven.
Na het iets meer reguliere beauty/fashion fotografie werk was het tijd om de make-up wat extremer te maken.
The ONE Light Show Aflevering 4: 100cm Octa Softbox
Deze week in The ONE Light Show het fotograferen met een Elinchrom Rotalux 100cm Softbox softbox, daarnaast gebruik we deze softbox ook on een beauty dish look te creëren. Mocht je liever eens in de echte praktijk willen leren om gaan met flitslicht schrijf je dan in voor een workshop!
Alle foto’s in de show tijdens de uitleg zijn onbewerkt uit de camera
Gebruikt in deze aflevering
- Elinchrom D-Lite RX One
- Elinchrom Rotalux 100cm Softbox
- Elinchrom Deflector set
- Elinchrom Skyport Speed
- Gossen Digisky Lichtmeter
- Canon 5D Mk II
- Canon 24-70 3.8
- Canon 85 mm 1.8
Voor advies voor advies over flitsapparatuur mag je altijd contact met mij opnemen!
Disclaimer Ik wordt niet gesponsord door Fotoflits en/of Elinchrom. Ik gebruik Elinchrom omdat dit het merk is wat ik graag gebruik vanwege de zeer goede prijs/kwaliteits verhouding en service!
Fotografeer eens een hoed
Het klinkt misschien vreemd. Maar vaak hoor je fotografen praten over dat ze niemand hebben om te fotograferen of om licht opstellingen op te testen. Voor die fotografen het volgende. Fotografeer eens een hoed, os een ieder willekeurig voorwerp. Vandaag heb ik bijvoorbeeld foto's gemaakt van een hoed op een kruk. Ik wilde weten hoe mijn nieuwe Canon 85mm 1.8 lens werkt en reageert. Tevens wil ik graag kunnen flitsen op groot diafragma's Dus wat heb ik gedaan, een hele simpele opstelling gemaakt met de Hoed op een stoel. Vervolgens de camera instelt op 1/125 f2.5 Iso 100 en een foto gemaakt:
Deze foto laat de hoeveelheid aanwezig licht zien. Omdat ik met een groot diafragma werk zal en snel veel aanwezig licht zijn. Met de sluitertijd kan ik niet sneller dan 1/125 of 1/160 in verband met de X/sync met de Canon 5D MkII. Vervolgens heb ik de YongNuo YN-560II gepakt met de Cactus V5 triggers en deze in de Westcott 28' Apollo geplaatst. Voor de gene die nu denken; "waarom niet je Elinchrom lampen?", nou die liggen nog in de studio en deze opstelling ga ik ook voor een locatie klus aanstaande zondag gebruiken. Met flits aan krijg je de volgende foto:
Op deze foto kun je duidelijk zien hoe het aanwezige licht combineert met de flitser. Ook is de kleine scherpte diepte goed zichtbaar, deze komt dor het gebruiken van het grote diafragma. Op de foto hieronder heb ik het diafragma zelfs verder geopend naar f1.8
De foto's in deze blog zijn 100% onbewerkt. Ze zijn alleen via Lightroom verkleind naar 80% jpeg's met een breedte van 600px.
The ONE light show aflevering 2: Fella with an Umbrella
Deze week in de ONE light show het fotograferen met een paraplu In 6 minuten leer ik jullie hoe je snel en doeltreffend een portret met een paraplu kunt maken en hoe je het licht meet met een Gossen DigiSky Flitsmeter! Mocht je liever eens in de echte praktijk willen leren om gaan met flitslicht schrijf je dan in voor een workshop!
Alle foto's in de show tijdens de uitleg zijn onbewerkt uit de camera
Gebruikt in deze aflevering
- Elinchrom D-Lite RX One
- Elinchrom Paraplu set
- Elinchrom Skyport Speed
- Gossen Digisky Lichtmeter
- Canon 5D Mk II
- Canon 24-70 3.8
- Canon 85 mm 1.8
Voor advies voor advies over flitsapparatuur mag je altijd contact met mij opnemen!
Disclaimer Ik wordt niet gesponsord door Fotoflits en/of Elinchrom. Ik gebruik Elinchrom omdat dit het merk is wat ik graag gebruik vanwege de zeer goede prijs/kwaliteits verhouding en service!
Hoge vermogen flitsers zijn geen must!
Toen ik mijn eerst studio flitsers kocht kreeg ik bij de winkel het advies de zwaarste optie te nemen, want omlaag kon je altijd, echter is dit het slechtste advies wat je kunt krijgen. Nu een paar jaar later en wijzer wil ik jullie graag adviseren over waarop je je keuze het beste kan vormen.
Buiten of binnen
Het eerste waar je op moet letten is of je buiten of binnen gaat fotograferen. Als je buiten gaat fotograferen midden op de dag heb je meer vermogen nodig dan in de avond of binnen in de studio. Echter als je midden op de dag met flits wilt gaan werken, zou ik me eerder afvragen of midden op de dag echt het moment is om te gaan fotograferen. Middagzon geeft namelijk harde schaduwen en is niet flatteus.
In de studio heb je veel minder krachtige flitsers nodig, omdat het hier vaak van nature al donkerder is en anders kun je het makkelijk donkerder maken.
Grootte van de groep en scherpte diepte
De volgende belangrijke variabele is de grootte van de groep of het onderwerp wat je gaat fotograferen. Als je een grote groep gaat fotograferen heb je al snel f8 tot f16 nodig om iedereen er scherp op te krijgen. Om alles te verlichten zul je tevens een grotere softbox nodig hebben of deze verder weg moeten plaatsen.
Schiet je echter vaker maar 1 persoon of wil je juist gebruik maken van een kleinere scherpte diepte, zul je een lager vermogen lamp nodig hebben. Met een elinchrom BX500ri met een beauty dish moet ik namelijk minimaal op f7.1/f8 schieten als ik de lamp op laagste vermogen gebruik. Natuurljk kan ik de Beauty Dish verder weg plaatsen, maar dan wordt mijn licht harder. Met een Elinchrom D-Lite RX One op laagste vermogen kan ik zakken tot een f3.2/f4
Flitssnelheid
Werk je veel met actie wordt de flitssnelheid belangrijk. De X-sync van de gemiddelde DSLR camera ligt rond de 1/125 tot 1/250 van een seconde. Ga je sneller krijg je zwarte balken aan de zijkant van je foto's, dit komt door de werking van de sluiter. Dit betekent dus dat de flits de actie moet bevriezen. Om actie te bevriezen heb je minimaal een flitssnelheid van 1/2000 nodig. Een flitser werkt het het snelste op vol vermogen. Stel je bijvoorbeeld een 500watt lamp in op vol vermogen, moet je vervolgens op een f22 tot f32 of hoger fotograferen. De meeste lensen geven een diffractie bij deze hoge diafragma getallen. Neem je een lager vermogen flitslamp kun je nog op een f11 of f16 blijven fotograferen.
Mijn favorieten
Toen ik begon met flits kocht ik een Falcon Eyes FN300 lamp. Tegenwoordig ligt deze in de kast stof te vergaren. Toen ik echt serieus ging fotograferen heb ik een set Elinchrom BX500Ri lampen gekocht. Deze heb ik tot de diefstal altijd met veel plezier gebruikt. Momenteel werk ik voor 75% met de Elinchrom D-Lite RX One en BRX250.
De reden dat ik met lager vermogen lampen ben gaan werken is vooral het bovenstaande. Ik hoef bijna nooit groepen te fotograferen. Het liefst werk ik op lagere diafragma omdat ik een kleine scherpte diepte mooier vind bij portretten en bij sprong- en dansfoto's kan ik ook op bruikbare diafragma's werken. Daarnaast wil ik lampen met hoog vermogen ook niet afraden, als ik wel groepen doe of een met een 180cm octa bank werk ben ik blij met het extra vermogen.
Ik hoop met deze blog jullie een zetje in de juiste richting te geven! Bedenk voor dat je je eerste lamp gaat kopen eerst wat je wil en wat je hoofdmoot zal worden op fotografie gebied en pas daar je beslissing op aan!
Mocht je nog vragen hebben stel ze dan hier onder of op Facebook!
Hoezo? Je hebt een grote studio nodig
Met workshops wordt wel eens de vraag gesteld of een grote studio nodig is, op online fora wordt er gezegd dat zij thuis geen goede foto's kunnen maken omdat er te weinig ruimte is. Graag wil ik bij deze aangeven dat een grote studio NIET nodig is! Je kunt overal goede foto's maken! Zolang je maar creatief bent met de ruimte en je hoeken. Als volgt twee voorbeelden!
Wouter Kiers in de woonkamer
Deze foto is gemaakt in de tijd dat ik nog geen studio gebruikte. Wat ik deed was in het appartement van mijn vriendin alle meubels aan de kant duwen, daarna een witte papier rol van 2.75 meter breed neer gezet, het papier kwam tot aan de voeten van de bank, ik zat op de bank met mijn rug tegen de muur. De totale werkruimte was ongeveer 3 bij 4.5 meter!
Janine in de Studio
De foto hierboven is in de studio gemaakt, echter op een zeer klein werkvlak. De achterwand was een vlonder die niet groter was dan de randen van de foto. Het zelfde geldt voor de vloer die ietsjes groter was. Dit waren 5 planken van een standaard klik laminaat vloer. Net buiten beeld stond een C-stand met daarop de Elinchrom D-Lite RX One met een Rotalux 100cm Octa softbox. De binnen diffusor heb ik er uitgelaten en heb er een zilveren deflector in geplaatst voor een iets meer edgy look. Ik zat binnen een meter van de rand van de vloer. Oftewel de hele werkoppervlakte is slechts 2 bij 2 meter!
Dus voor iedereen die denkt dat hij een grote studio nodig heeft, bij deze: NEE DUS!! Wees creatief met de ruimte die je hebt. Je kunt veel meer dan je denkt!
Janine final
Vandaag een shoot gedaan met Janine. Ik wilde een aantal technieken uitproberen voor het fotograferen met mobiele telefoons. Binnenkort waarschijnlijk meer hierover. Na de test foto's was er nog tijd voor een grote sessie. Voor deze foto's heb ik de Elinchrom RX ONE gebruikt in combinatie met de Rotalux 100cm Octa softbox. In plaats van de binnen diffusor heb ik een zilveren deflector gebruikt. Dit geeft een wat meer edgy look.
The ONE Light Show
Hier is hij dan de eerste aflevering van The ONE Light Show! De komende weken zullen er bijna elke woensdag een nieuwe aflevering gepost worden. In The ONE Light Show laat ik jullie zien hoeveel je kunt doen met maar één Elinchrom RX One flitslamp.
Heb je vragen over onderwerpen uit deze aflevering? Laat zij mij hieronder weten en ik geef er zo snel mogelijk reactie op!
Wil je liever persoonlijke begeleiding en actief aan de slag meld je dan aan voor één van mijn workshops
Preview: Elinchrom ELC Pro HD Serie
Vandaag heeft Elinchrom hun nieuwste lamp gepresenteerd. De nieuwe ELC PRO HD 500 en 1000 monoheads bevind en zich tussen de BRX serie en de Style RX flitsers.
Basis Specs
- Built-in EL-Skyport receiver for triggering.
- EL-Skyport with 8 Frequency Channels with 4 Groups.
- EL-Skyport Speed Sync mode for synchronization up to a 1/320 s on enabled SLR cameras.
- Intelligent pre-flash detector system to enable the use of ELC units with speedlights.
- 7 f-stop range.
- Action freezing flash durations at full power - 1/2330 s. at t.05 - with flash durations up to a 1/5000 s.
- Fastest recycling times always maintaining best stability.
- Up to 20 flashes per second.
- Super balanced colour temperature with +/- 150K°
- Power Auto-dump.
- Multi-voltage auto-detection: 90-270 V (excluding modelling lamp).
- Low 5 V sync voltage protecting all digital camera systems.
- Intelligent low noise fan; The electronically controlled fan spins slower or faster depending on the internal temperature of the unit.
- High impact resistant and fire retardant body shell.
- Accessory bayonet allowing the complete range of light modifiers.
Uniquely Elinchrom
- OLED display for information and clarity.
- Dashboard for an enhanced experience.
- Highly precise control.
De belangrijkste nieuwe functies zijn voor mij vooral de snelheid van de flitsen en de herlaat tijd. Omdat ik veel met dansers werk is dit erg belangrijk. Ook ben ik erg benieuwd naar hoe het stroben gaat werken en de delay functies.
Naast de nieuwe functies is het bedieningspaneel ook vernieuwd. Hoe dit in de praktijk zal gaan werken heb ik in nog geen idee het ziet er wel mooi ui!
Zodra ik de lamp in het echt heb kunnen gebruiken zal ik een uitgebreide review schrijven! Maar tot die tijd, check this: